4 tipy pre posilnenie imunity

4 tipy pre posilnenie imunity - smiley-1171306_640

Posilnite svoju imunitu!

Poznáme to všetci veľmi dobre. Tie obdobia, keď teploty vonku sa striedajú hore dole, stres je každodennou súčasťou nášho života, kolegovia v práci kýchajú, chrípka opäť zúri… a náš imunitný systém musí isť naplno, aby sme ostali zdraví a neskolil nás hneď hocijaký vírus čí baktéria, čo letí okolo.

Ale my vieme, čo máme robiť, počuli sme to už stokrát – otužovanie, racionálna strava, pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu, dostatok vitamínov a minerálov najlepšie vo forme ovocia a zeleniny a pod. No niekedy potrebujeme jednoducho pomoc, náš imunitný systém potrebuje našu pomoc …

Čo pomáha nášmu telu, aby bolo odolné a schopné bojovať, keď je to potrebné?



1.) Vitamíny

Nezabúdajme na to, že vitamíny sú najúčinnejšie, keď sme ešte zdraví. Pretože práve vtedy pomáhajú budovať našu obranyschopnosť. Platí to aj pre vitamín C. Pravidelný prísun nám určite iba prospeje. V súčasnosti sa veľa hovorí o vitamíne D ako o vitamíne, ktorý ovplyvňuje veľké množstvo imunitných reakcií v organizme. Práve v zime a prechodných obdobiach nám tento slnečný vitamín často chýba. Vtedy je ťažké získať dostatočné množstvo vitamínu D z pobytu na slnku čí zo stravy, ak nie úplné nemožné. V našich zemepisných šírkach je nedostatok tohto vitamínu žiaľ bežný. Ak si doplníte hladinu vitamín D vhodným prípravkom, budú vám povďačné okrem imunity aj vaše kosti, mozog, psychika…

Samozrejme aj ďalšie vitamíny sú dôležité pre fungovanie nášho organizmu. Ak uvažujete o vhodnom výživovom doplnku, tak dobrou voľbou by mohol byt jeden z kombinovaných prípravkov, ktorý vám dodá dennú dávku viacerých vitamínov, prípadne aj minerálov. Tak máte aspoň istotu, že príjem týchto mikronutrientov je vyvážený.



2.) Posilňovače imunity

Áno, nielen svaly treba posilňovať. Príroda je úžasná a poskytuje nám aj prostriedky na posilnenie imunity. Tu je zopár príkladov, stačí si len vybrať.Výborná je napríklad Echinacea purpurová (Echinacea purpurea). Jej priaznivé účinky na imunitu už pozná asi každý, vhodné najmä pri nachladnutí či chrípke.

Ďalším prírodným “posilňovačom” je hliva ustricovitá (Pleurotus ostreatus). Obsahuje beta-glukán a mnoho ďalších zdraviu prospešných látok. Preventívna kúra môže prispieť ku zvládnutiu záťažových období pre imunitu. A čo tak kolostrum? Počuli ste už o ňom? Je to vlastne mledzivo - tekutina, ktorú produkujú mliečne žľazy cicavcov krátko pred pôrodom a počas prvých dní po pôrode. Na trhu sa nachádza prírodné bovinné kolostrum vysokej akosti, s vitamínom C, ktoré obsahuje 30% imunoglobulínov



3.) Enzýmová terapia

Tu ide o dlhodobejšiu podporu organizmu. Samotné enzýmy neliečia, ale majú nezameniteľný vplyv na obranyschopnosť. Pomáhajú totiž udržiavať vyváženú imunitnú reakciu – tlmia alebo posilňujú. Presne podľa potreby organizmu. A pravé v tom sú jedinečné. Určite stojí zato vyskúšať enzymoterapiu, ak každý rok bojujete s oslabenou imunitou.



4.) Probiotiká

Tu platí anglické príslovie – “last but not least” – nakoniec, ale nie menej dôležité. Vedeli ste, že až 80% imunity sa nachádza v čreve? Potom možno lepšie pochopíte, ako sa nevhodná strava, lieky, stres, alkohol, zle trávenie atď. podpisujú pod to, ako vyzerá naša obranyschopnosť.

V našom hrubom čreve prebieha boj medzi “dobrými” a “zlými” baktériami. Nemýľme sa, jeden jogurt s laktobacilmi ešte našu črevnú mikroflóru nenapraví. Probiotiká ako výživové doplnky si treba vybrať starostlivo. Prospešná je napr. kombinácia s vitamínmi B. Pri užívaní antibiotík je doplnenie stravy o probiotiká povinnou jazdou. Samozrejme treba ich užívať s odstupom niekoľko hodín. Predsa len ide o živé baktérie a antibiotika by ich hneď zabili a to predsa nechceme.Ponuka výživových doplnkov je veľká, pestrá a niekedy je ťažké sa v nej vyznať.

Nájdite si to, čo vám bude vyhovovať. Máme len jedno telo, jedno zdravie, stojí to sa on starať a zároveň nezabúdať na to, čo sme spomínali už na začiatku – pravidelný pohyb, oddych, zdravú stravu, vyhýbanie sa stresu atď. … veď to už poznáte.