Kĺby - začnite sa o ne starať včas!

Kĺby - začnite sa o ne starať včas! - klby

Kĺby - začnite sa o ne starať včas!

Kĺby sú veľmi dôležitou súčasťou pohybového aparátu človeka. Sú veľmi dômyselne skonštruované, aby umožňovali potrebnú škálu pohybov. Hladký chod kĺbov vystavených záťaži, napr. pri športe, ťažkej fyzickej práci alebo tiež pri nadváhe závisí na pokrývke chrupavky.  Jej narušenie, vedie k silnejšiemu vzájomnému treniu, k erózii kĺbu a k bolesti.

Vek, životný štýl a kľby

Akokoľvek sa to môže zdať čudné, proces starnutia začína už na konci dospievania. Pre väčšinu ľudí je vek medzi dvadsiatkou a štyridsiatkou obdobie vrcholnej fyzickej zdatnosti. Vývoj je ukončený a k závažnejším špecifickým poruchám dochádza veľmi zriedka. Zdravie je však veľmi úzko späté so životným štýlom - pravidelné cvičenie, vyvážená strava, nefajčenie a veľmi mierna konzumácia alkoholu napomáha predchádzať závažným problémom.

Po štyridsiatke

V období okolo 40 roku sa zdá byť staroba ešte ďaleko, hoci štyridsiate narodeniny sú často očakávajú s určitými obavami. V tomto období stredného veku sa môže začať ozývať, aj keď ešte mierne, opotrebenie veľkých a výrazne zaťažovaných kĺbov, ako sú kĺby bedrové, kolenné, alebo tiež stavce. Obdobie štyridsiateho roku je považované za ideálne začať sa aktívne o kĺby starať. V priebehu starnutia totiž dochádza u zdravého človeka k prirodzenému opotrebovaniu chrupaviek, u človeka v záťaži potom k zvýšenému opotrebovaniu a postupne k strate chrupavky. Tento stav, kedy býva postihnutý aj celý kĺb sa nazýva artróza. Postihuje až 15% populácie štyridsiatnikov a s vekom postupne rastie, pri šesťdesiatnikoch je to až 50%!

Kĺbová chrupavka patrí medzi najrýchlejšie starnúce tkanivá.  Je tvorená chondrocytmi,  kolagénom, proteoglykánmi a vodou.  Všetky tieto komponenty sú kľúčové pre správnu funkciu chrupavky. Renomované spoločnosti a ich vývojové tímy pri vývoji doplnkov stravy vychádzajú z metabolických pochodov organizmu a jeho fyziologických funkcií. Jedine tak je možné priniesť na trh produkt, ktorý bude vhodným podporným prostriedkom aktívneho životného štýlu v každom veku.

Podľa čoho vyberať podporné doplnky stravy?

Niekedy však môže byť veľmi zložité vybrať si zo širokej ponuky ten pravý produkt, na ktorý sa môžete spoľahnúť. Jednou z rád je uprednostniť také produkty, ktoré obsahujú látky telu vlastné, ktoré sú ľahšie vstrebateľné a čo najviac využiteľné. Látky telu vlastné a zároveň podstatné pre správnu funkciu chrupavky, sú glukosamín, chondroitín a kolagén. Ich mechanizmus účinku jednoznačne napovedá, ako prínosné je dopĺňať tieto látky do organizmu súčasne a podporiť tak ich synergické pôsobenie. Všetky tieto nenahraditeľné zložky, a to vo veľmi dobre vstrebateľnej forme glukosamín sulfátu, chondroitín sulfátu a kolagénu II. typu sú obsiahnuté v podporných doplnkoch stravy.

Do kĺbových prípravkov je často pridávaný MSM. Je to organická látka, ktorá veľmi ochotne uvoľňuje síru a odovzdáva ju k syntéze toľko potrebného kolagénu. Doplnkovou činnosťou prispieva k tvorbe kolagénu a k správnej funkcii chrupavky a kostí tiež vitamín C.